Achtergrondinformatie

Wat maakt deze zorg specifiek Thais?

Ten eerste het holistische aspect, ten tweede het feit dat Thailand nooit gekolonialiseerd is geweest: daardoor kon het in alles de eigenheid bewaren. Bovendien kruisten in Thailand in de Oudheid reizigers uit India en China (het T’ai volk) elkaars wegen: dit leverde een ideale vorm op van de grote geneeskunde van beide culturen.

Thaise geneeskunde is ‘integrale therapie’ en onderdeel van de functionele geneeskunde

functionele geneeskunde | integrale therapie

De cyclus
Voorzover ik weet heb ik -al of niet aangetrouwd- Indonesische, Europese en Thaise roots. Daaruit ben ik onder andere opgegroeid met het gerecht Nasi Goreng. Niet alleen de mechanische handelingen t.b.v het klaarmaken van Nasi Goreng zijn mij bekend, maar ook de sferen waarin het werd gemaakt, het respect voor de familie-oudsten, het niet hebben van een recept (geen copy-paste dus), wat de geuren me kunnen vertellen over de smaak, en hoe vaak ik het opnieuw moest maken omdat er altijd wel iets beter kon.

De dag dat ik mijn frustratie losliet was het moment van succes in de keuken.

Ik zag eindelijk het hele plaatje; zo werd in de familie holisme doorgegeven. Groeien, leren, rijpen, het geleerde loslaten, groeien, leren…. etcetera. Vertrouwen hebben in je familie-oudsten.

Nederig is niet onderdanig!
Nederig zijn is respect hebben voor je ouderen, je leraren. In de keuken, op de mat en in het leven. Het heeft niets te maken met onderdanigheid.

Dat betekent dus niet, dat ik ‘er mijn eigen draai aan geef’, zoals ik dan vaak om me heen zie bij anderen. De relatie leraar-leerling berust op wederzijds vertrouwen. De leerling vertrouwt erop dat de leraar weet wat er geleerd dient te worden, en vooral wanneer. En waarom. De leerling maakt geen misbruik van de overgedragen kennis.

Wij krijgen dan ook geen diploma’s, en komen niet in de verleiding ermee te gaan zwaaien. Ik mis ik die werkhouding hier in de oh zo ontwikkelde landen.

Oosters cultureel erfgoed

Thaise therapie is een koploper op het gebied van holistische gezondheids-verbetering, óók als het probleem van psychische oorsprong lijkt. Het heeft bekendheid verworven als krachtig middel tot verlichting van acute en chronische klachten. Denk aan een mix van fysiotherapie, mindfulness, orthopedie en manuele therapie. Afgemaakt met een ouderwetse dosis gezond verstand en een oriëntaalse zienswijze.
Vandaag de dag noemen wij dit zorgtype: Functionele Geneeskunde (holisme in een modern jasje).

Functionele Geneeskunde
1. We ondersteunen processen per mens afzonderlijk, i.p.v. de ziekte te bevechten.

2. We gebruiken bestaand onderzoek integraal om dieper inzicht te krijgen in de functies van lichaam en geest.

3. We maken gebruik van de intelligentie voor zelfregulatie van het lichaam.

4. We zien dat het lichaam in staat kan zijn autonoom met de gevolgen van veroudering om te gaan.

5. Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar een staat van vitaliteit.

Terug naar het Thaise
De Thaise massage zelf is maar één onderdeeltje -de bekendste- van de totale Thaise zorgtraditie, welke bestaat uit:

  • meditatie,
  • Ruesi Da Ton lichamelijke oefeningen,
  • puntspecifieke massage,
  • heilzame voeding,
  • Yu Fai kraamzorg,
  • manuele therapie,
  • tijd doorbrengen in de buitenlucht..
  • en existentiële -geestelijke- verzorging.

Houje Thai heeft jarenlange ervaring met iedereen, jong en oud.
Sessies kunnen bovendien uitstekend een reeds lopend zorgtraject aanvullen. Dus mocht je al de huisarts en fysiotherapeut bezoekt, kun je ook prima hier terecht!

 

Wat is cultureel erfgoed?
Het is alles  wat  we erven van vorige generaties wat onderdeel is geworden van ons collectieve geheugen.
Bij immaterieel erfgoed gaat het om talen, uitvoerende kunsten, sociale en traditionele  praktijken, rituelen en feesten enzovoorts.
De gezondheidsvragen zijn door het verstrijken van de tijd veranderd, de Thaise benadering van die vragen niet. Dat komt doordat het cultureel erfgoed wordt behouden.

Wat doet holisme voor Thaise zorg?
Het maakt het ‘met aandacht hier en nu bezig zijn’ eigenlijk heel logisch, in plaats van abstrakt.
Wat ik met de nasi uit het voorbeeld hiernaast heb gedaan is aftappen van de collectieve ervaringen die al in mij zitten. Geen recept vooraf te eisen en daaroor het verwachte resultaat loslaten. Hierdoor kon ik met meer vrijheid werken naar het groter -niet vastomlijnde- geheel.
Holistisch leven betekent dan ook, dat ik bovenstaand transponeer naar zoveel mogelijk acties in mijn bestaan. Dus ook naar mijn sessies met jou.

 

 

Oud en verfijnd
Stukjes van tradities uit de Oriënt werden aan me doorgegeven via vele generaties vóór mij en wordt nog steeds verfijnd.

Een zeker respect voor het cultureel erfgoed is dan nodig, omdat de holistische zorg onlosmakelijk daarmee verbonden is.

Gezondheidszorg volgens oosterse tradities wordt hier vaak holistische zorg genoemd. Hier noem ik da Functionele Geneeskunde. Wat is dat denk je, en waarin kan een holistische, functionele benadering zinvol zijn voor jou?

 

Op zoek naar duurzame zorg
Verbondenheid bestaat op vele vlakken, want binnen de mens zijn persoonlijkheid, geest en fysieke toestand onlosmakelijk met elkaar verweven. Ook mensen onderling beïnvloeden elkaar door de altijd aanwezige verbondenheid. Op dezelfde wijze zouden ook verschillende typen zorgverleners meer met elkaar verbonden kunnen raken, zodat de output van hen samen meer perspectief biedt op passende zorg.

Meer zicht op..
Traditionele Thaise zorg heeft natuurlijk geen patent op holisme!  Reguliere geneeskunde heeft ook oog voor holisme, hoewel sommige protocollen de zorgverlener meer binnen de beroepsgrenzen ondermijnen dan dat ze dat bij mij doen.
Traditionele healers kunnen goed aansluiten met hun karakteristieke methoden. Zo krijg je meer zicht op hoe je langer gezond kunt blijven.