Zwangeren & Kramen

Zowel voor mannen als voor vrouwen

Deze pagina is voor jullie beiden, man en vrouw:
Zwangeren biedt een overzicht van diensten voor man en vrouw tijdens de zwangerschap.
Kramen biedt een overzicht van ondersteuning na de bevalling in de kraamtijd. Dit is ook interessant voor vaders.
Alle informatie kun je lezen door omlaag te scrollen. Bekijk ook de ervaringen van ouders op de ‘Recensies’ pagina.
Gefeliciteerd, met de -aanstaande- geboorte!

Zwangeren

Mee op de dynamiek tussen man en vrouw
Tijdens de zwangerschap zul je regelmatig van ouders om je heen horen, dat ‘het allemaal anders wordt tussen jullie als het kindje er is’. En dan geven ze je die blik van: “je hebt nog geen idee wat je gaat overkomen…”
Wij gaan hiermee aan de slag, door onzekerheden en frustraties naar boven te halen en open en eerlijk met elkaar in dialoog te gaan.

Man,
Kiezen op elkaar deze maanden? Mevrouw schommelt tussen een ongeleid projectiel zijn en een mak lammetje. Ze is super sexy met die buik, waar jouw kind in groeit. Maar ook niet echt meer sexy, want, het idee alleen al… De vrouw is kwetsbaar, ze huilt, je draagt haar tassen. Maar evenzo is ze sterker dan jij: ze ‘doet het er gewoon even bij’… Ben je irrelevant geworden?
Nu word je vader. Hoe geef je richting aan jouw invulling van vaderschap?

Enkele thema’s die ik met massage en/of een gesprek ondersteun:
Ik mis de steun van mijn partner.
Help het gaat hier alleen nog maar over babies!
Als ik geen band met de baby voel doe ik iets verkeerd.

Vrouw,
Wat kan ik zeggen? Mijn eigen leven als mens heeft al wat avonturen gebracht… En dan als vrouw is het ronduit fascinerend en uitdagend. Zwangerschap en het nieuw leven kon ik amper bevatten, het leek op een soort ‘tovenarij’. Mijn moederschap is een gepassioneerde levenswandel geworden.
Als zwangere kun je nogal wat uitersten ervaren: Oeroud en doodgewoon, en tegelijkertijd magie in je buik!
En nu jij. Nu word je moeder. Hoe geef je richting aan jouw invulling van moederschap?

Enkele thema’s die ik met massage en/of een goed gesprek ondersteun:
Bang zijn dat ik geen goede moeder word.
De steun missen van mijn eigen moeder, of van mijn partner.
Enorm tegen de bevalling op zien.
Dit is niet meer mijn eigen lijf.

Yoga, voeding en retraite

Zwangerschap en Ruesi Da Ton Thaise (yoga)oefeningen
Zwangerschapsyoga is yoga, samengesteld uit bewegingen die goed en veilig uit te voeren zijn door een zwangere vrouw. Ruesi Da Ton is een reeks aan bewegings oefeningen die je als een soort yoga kunt omschrijven. De Ruesi Da Ton Thaise bewegings oefeningen zijn ook goed te doen als je zwanger bent. De combinatie van de precieze adem-techniek en de zachte traagheid van de poses maakt het uitermate geschikt voor iedereen en echt haalbaar voor velen. Dat werkt extra motiverend.

Ruesi Da Ton bewegings oefening heeft mij gegrepen toen ik zag hoe ontzettend gebruiksvriendelijk het is…

Gezin en voeding
Oh wat kun je toch heerlijk thais eten tot je beschikking hebben! Het maakt bijna niet uit wat voor dieet je voorkeur heeft; glutenvrij of zuivelvrij is het bijna altijd, vegetarisch is het heerlijk, veganistiech evenzo. MMmmmm wat zullen jullie kunnen smullen tijdens je zwangerschap van licht verteerbaar, voedzaam en smaakvol eten. Bovendien biedt het inspiratie voor hoe je je voedingspatroon kunt aanpassen als je kindje er eenmaal is…
De kruiden die tijdens de sessies worden gebruikt zul je regelmatig terugvinden in jouw eten. Je keuken is eigenlijk je apotheek.

Bij Houje Thai ga ik je leren hoe je daarmee in je eigen keuken kunt spelen.


Retraite voor aanstaande ouders

Bij Houje Thai heb je de mogelijkheid om individueel, samen met je partner of samen met andere moeders een periode bij ons in retraite te gaan. Zie het als een periode van refectie.

Ik kan met jullie op zoek gaan naar wat je nodig hebt om thuis een persoonlijke serene plek te maken voor bijvoorbeeld jullie meditatie, de bevalling of voor het schrijven van een dagboek.
We exploreren de connectie met jullie zelf, je baby en jullie verwachtingen.
We beantwoorden de vragen over het lichaam dat verandert en keuzes omtrent voeding.
Als je wilt praten we over wat je bang of onzeker maakt voor geboorte en ouderschap.
Als pijnlijke dingen uit het verleden in de weg staan proberen we onszelf te vergeven om nieuwe, ‘schone’ ruimte voor je baby te scheppen.
Er is ruimte om allerlei gevoelens te delen die voor jouw gevoel een nieuwe plek moeten krijgen.

Tijdens de retraite kun je gebruik maken van sauna en buitenbad, overnachtingsmogelijkheden en privé-ruimte. Maaltijden zijn inbegrepen.

Kramen

Hoera, ons kindje is gekomen!
Yu Fai betekent “Verblijf boven het vuur”. Thaise moeders die pas zijn bevallen (en trouwens ook mensen die herstellen van bijvoorbeeld een ongelukje) liggen een tijdlang boven een warmtebron en worden verzorgd door naasten met voeding, thee en massages.

Yu Fai
Eén van de onderdelen van Thaise geneeskunde bij Houje Thai is Yu Fai, de mobiele kraamsauna naar hedendaags gebruik.
Drie of meer dagen volledig verzorgd in en om het kraambed. Met kruiden, maaltijden, kruidendouches, pakkingen, Ruesi Da Ton yoga (voor later) en massages: voor zowel moeder als vader. Jullie baby profiteert van uitgeruste ouders in een soepel lichaam.

Hét ideale kraamcadeau. Vraag het aan je vrienden, of regel het gewoon voor jezelf.

Yu Fai werkt naast andere kraamzorginstanties op geheel unieke wijze aan vlot herstel na bevalling. De kraamverzorg(st)er houdt zich grotendeels bezig met huishoudelijk werk en de gespecialiseerde zorg voor je baby. Ikzelf ben voornamelijk met jou en je baby bezig,
Ook sluit mijn werk naadloos aan bij het werk van Doula, vroedvrouw en verloskundige.
Houje Thai biedt thaise kraambedzorg voor Noord-Nederland.

Jullie baby profiteert van uitgeruste ouders in een soepel lichaam.

Waarom is tradtionele Thaise zorg juist zinvol voor de kraamrouw?
Een kind krijgen is zowel puur natuur, als een magistraal wonder. Hoe kan dan iets wat zo aards is toch zo’n impact hebben?
Veel vrouwen houden in beginsel al ‘12 bordjes tegelijk in de lucht draaiend’. Als ze moeder worden komt er nog van alles bij, vaak zonder dat het bestaande takenpakket kleiner wordt. Moeders kunnen dan slachtoffer worden van dit talent om te multi-tasken. Al bellend zogen ze de kinderen en zorgen ze mede voor inkomsten. Tussendoor bevallen ze van het volgend kind en voor je het weet staan ze weer naast het kraambed, klaar voor de bestaande en nieuwverworven uitdagingen. Vrouwen zijn manager, moeder, minnares en productieleider tegelijk. Moeders lopen gemakkelijk risico overbelast te raken.

Het slotstuk van de zwangerschap.

In tijden waarin families hier nog bij elkaar (in-) woonden, zorgde men makkelijker voor elkaar. Tegenwoordig is dat een apart agendapunt in de planning… Bevallen gaat bij uitstek over je openen; met Yu Fai geef je er ‘sluiting’ aan. Het slotstuk van de zwangerschap. Jouw leven zal er op bepaalde punten heel wat intensiever op worden. Vandaar dat Yu Fai geen overbodige luxe is. Het helpt de moeder herstellen op een dieper niveau, zodat ze haar koers weer duidelijk voor ogen heeft.

Yu Fai voor papa

Herstarten voor vader
Natuurlijk zoek ik de vader ook op! Deze is rondom of bij de bevalling geweest; soms heeft hij dezelfde uren gedraaid met puffen en steunen. Echter na de bevalling wordt hij onmiddellijk ingeschakeld als facilitair manager, verzorger en mediavoorlichter..

Soms zie ik zijn vermoeidheid, want de vader wordt soms gemakkelijk vergeten. Tijd voor een broodnodige ‘reset’ dus.
Voor hem is naar keuze een Thaise massage tijdens Yu Fai verkrijgbaar. Opgefrist en vitaler kan hij daarna verder met zijn nobele taken.

Hebben jullie nog vragen? Ik help je graag verder.

Hoe ervaren andere ouders deze persoonlijke benadering?

"To travel or to run?
... that is the question"

Folkingestraat 9b

9711 JS Groningen

+31 (0)6 255 21 522