Trauma & massage

Op slot gaan

Hoe zit dat met verwonding en trauma?
Voorbeeld 1: Op weg naar mijn praktijk was een bezoeker met de fiets gevallen, waarna hij vrijwel meteen kon opstaan en verder kon fietsen. Er was geen lichamelijk letsel zichtbaar. Ik heb hem op de mat in het kader van de valpartij behandeld. Nadien meldde hij: “Ik was alleen maar gevallen, had niets ernstigs opgelopen, dus besteedde ik er geen aandacht aan. Pas door de massage voelde ik wat de werkelijke impact van de val op me is geweest. Ik denk dat ik dat nooit door zou hebben gekregen als ik niet specifiek daarvoor zou zijn aangeraakt. Mijn lichaam kennende, verwachtte ik spierpijn de volgende dag maar die bleef uit.”

Na drie dagen trok alles ineens bij en voelde ik me soepel en rustig van binnen

Voorbeeld 2: Een andere praktijkbezoeker vertelde over de behandeling voor haar traumatische jeugdervaring:
“Het was tot twee dagen erna alsof ik door een rijdende trein was geraakt: gevoelige plekken op mijn lichaam. Na drie dagen trok alles ineens bij en voelde ik me soepel en rustig van binnen. Dit is zo gebleven. Het doet ook iets met emotie merk ik, want de tranen komen zomaar op en stoppen ook weer vanzelf. Het valt me op dat ik daar geen moeite meer mee heb, maar dat het me juist lichter maakt”. Het voelt goed, dat ik niet alles meer hoef te verklaren/benoemen wat ik voel.

Emotie

Trauma en emotionele verwonding
Een trauma -volgens mijn vak- kan eigenlijk al ontstaan door een val van het stoeprandje, wanneer je een oorbel laat schieten, een scheldpartij ondergaat of uit een nachtmerrie ontwaakt. Het zijn dus niet exclusief oorlogservaringen of geweldsdelicten die als traumatisch worden aangeduid, zoals in het gewone spraakgebruik. Ingrijpende trauma’s erkennen we als Post Traumatic Stress Disorders, waarbij mensen ernstig belemmerd worden in hun functioneren. Kleine én grote trauma’s bewandelen dezelfde soort wegen in ons lichaam en onze geest. De Thaise zorgverlener benadert ze identiek.

Post-traumatische stress zet de deur makkelijk open voor toekomstig lichamelijk ongemak

Het fysieke aspect van een trauma
Sluit je ogen en herinner je, hoe jij reageert als je schrikt. Je deinst achteruit, trekt de schouders op, houdt je adem in en bevriest, of een vechtlustige reactie waarbij andere spieren zich spannen.
Bij tijd en wijle, zonder dat we dat sturen, slaat het lichaam deze reactie op. Soms ebt het vanzelf weg, soms vervaagt het naar de achtergrond: het leven gaat door.

Wat hier vaak gebeurt, is dat een deel van die pijn, schrik, rouw, angst of verdriet ergens in het lichaam een kluit vormt die in een kistje verdwijnt. Heb je geluk, dan kan het ongemerkt afvloeien; heb je minder geluk, dan gaat er op den duur iets wrikken.
Een onbestemd gevoel na een nachtmerrie, slapeloosheid, een niet plaatsbare angst voor iets onschuldigs. Onrust, vermoeidheid en frustratie groeien. Onverklaarbare lichamelijk klachten duiken op. Ziek worden zonder ziekte.

verander hier je kijk op depressie

Hoop

 

Je spreekt van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten wanneer lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en waarbij na regulier medisch onderzoek geen fysieke oorzaak wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart.

‘Mijn leven is toch goed? Waarom voel ik dan geen blijdschap?’

Trauma of angst kan beklemmend aanvoelen. Je kunt je voorstellen, dat iets in jou dan ook wordt ‘beklemd’. Een orgaan of structuur draagt die beklemming met zich mee. Dit leidt tot spanning in omringende structuren, wat op zijn beurt weer terugkerende spanning creëert op willekeurige plaatsen in het lichaam. Later worden die plaatsen traumahaarden die levenslust afremmen door de fysieke pijn die ze geven. Onze andere systemen worden hier de dupe van: spijsvertering, zenuwstelsel, immuunsysteem.

Het behandelen van een incident met Thaise massage helpt om de mogelijk resterende schrik en onrust uit lichaam en geest af te laten vloeien.

In grote lijnen kun je het verhaal van mij en andere Indo’s hier lezen. Zelf heb ik een plekje in mijn hart voor Stichting INOG, voor Indische Na-oorlgse Generaties. Hier kwam ik door het inzicht dat standaard hulpverlening tekort schoot. Dat zou niet nodig moeten zijn geweest; daarom weet ik nu goed wat ik voor jou kan betekenen. Voor trauma aan oorlog gerelateerd is deze link naar de vergoedingen van de Sociale Verzekeringsbank misschien zinvol voor jou, als je de therapie vergoed wilt krijgen.

Massagetherapie

De vinger op de zere plek
Zonder erover te hoeven praten en zonder diepgravend onderzoek te doen kun je met massage iets van vroeger laten afvloeien. Je komt binnen met een hulpvraag en vertelt wat er op dat moment in je omgaat. Vandaaruit starten we -vaak- op de mat.
De klassieke ‘vinger op de zere plek leggen’ zorgt er vroeg of laat voor, dat die plek dingen die wij misschien allang niet meer met woorden kunnen omschrijven doet afvloeien. In een traan of in een lach, het maakt niet uit. Het doel is om vanuit een meerdimensionale beweging een nieuwe balans van lichaam en geest te krijgen die duurzaam is. Resultaat is dat je je doorgaans lichter voelt, opgewekter en sterker wordt met de tijd.

Ik merk dat massage een educatief proces is dat ons bewustzijn vergroot t.a.v. lichamelijke en geestelijke behoeftes. Een ondersteuning voor verandering en herstel van gezondheid.

Hieronder een praatje over mijn andere kijk op angstgevoelens en neerslachtigheid. Grappig (of niet), dat -alweer- de inspiratie hiervoor toch altijd weer uit Azië komt.

Aandacht heelt alle wonden. En aandacht is nodig om met jou in een tijdloos vacuüm te werken.
Traumatherapie is er ook voor ouder en kind. Samen op de mat onder begeleiding.

Ik help je graag verder.

..."to see, I must forget the name of the thing I am looking at"..

 

Folkingestraat 9b

9711 JS Groningen

+31 (0)6 255 21 522